vrijdag 5 maart 2010

orson welles - the war of the worlds (radioplay)

Een van de beroemdste en de meeste beruchte hoorspelen uit de geschiedenis is The war of the worlds (1938) van Orson Welles (later filmmaker en acteur).
Via Google Video (helaas eenzijdig opgeheven; je kunt er alleen nog films bekijken) is het gehele hoorspel te volgen.

Op 30 oktober (halloween) 1938 brengt Orson Welles samen met het Mercury Theatre de hoorspelversie van The war of the worlds van H.G.Wells. Een sciencefictionverhaal waarin de mensheid door wezens van de planeet Mars wordt aangevallen. Welles streeft ernaar het hoospel zo realistisch mogelijk te maken: het hoorspel lijkt op een doorsnee muziekprogramma op zondagavond dat door steeds verontrustende nieuwsberichten wordt onderbroken. Veel luisteraars raken hierdoor in de war en denken dat New Jersey echt door marsmannetjes wordt aangevallen. Er ontstaat enorme paniek. Reservisten worden opgeroepen en de snelwegen lopen vast door vluchtende families. De volgende ochtend is dit voorpaginanieuws over de hele wereld.
Orson Welles die de hoofdpersoon speelt en het hoorspel regisseert, is in één klap wereldberoemd en krijgt een contract aangeboden van de RKO-filmmaatschappij.