De Nederlandse schrijver Herman Heijermans (1864-1924) werd te Rotterdam geboren. Hij was van joodse komaf. Heijermans bezocht de hbs en vond daarna werk bij een bank in Rotterdam. Aan de poging om met een lompenhandel in zijn levensonderhoud te voorzien kwam na een faillissement een einde. Na een nieuwe poging met huishoudelijke artikelen werd hij journalist.
Journalist
Heijermans schreef onder meer toneelkritieken voor De Telegraaf. Rond 1891 sloot hij zich aan bij het socialistische SDAP. Heijermans verhuisde naar Wijk aan Zee en werd journalist bij het Algemeen Handelsblad. Hij woonde samen met de gescheiden variété-artieste Marie Sophie Peers. Later trouwde hij met haar.
Geëngageerde realistische toneelstukken en romans
Herman Heijermans debuteerde in 1892 met "Trinette". Hij werd bekend door zijn sociaal geëngageerde realistische toneelstukken en romans. In 1893 kwam zijn eerste toneelwerk uit, dat veel kritiek kreeg. Maar hij speelde een belangrijke rol in de toneelwereld. Heijermans wordt beschouwd als een groot vernieuwer van het Europese toneel. Zijn stukken werden in veel landen opgevoerd, zelfs in Japan en Rusland.
Zijn bekendste toneelwerk is "Op Hoop van Zegen" (1900). Het stuk speelt zich af in het vissersmilieu en werd drie keer verfilmd.
Toneelvereniging
Hij was de oprichter van het socialistische tijdschrift De Jonge Gids en was vijf jaar redacteur van deze uitgave. Van 1907 tot 1912 werkte hij in Berlijn als journalist. Terug in Nederland richtte Herman Heijermans de NV Toneelvereniging op. Na de scheiding met Marie Sophie Peers huwde hij in 1918 met de actrice Annie Jurgens.
Veel pseudoniemen
Heijermans gebruikte vele pseudoniemen. De roman "Kamertjeszonde" (1899), waarin de vrije liefde centraal staat, verscheen onder het pseudoniem Koos Habbema. Voor De Telegraaf en later het Algemeen Handelsblad schreef hij honderden amusante schetsen onder de naam Samuel Falkland.
Belangrijke werken van Herman Heijermans
Andere belangrijke boeken van Herman Heijermans zijn: "Ghetto" (1899); "Schakels" (1903), "Diamantenstad" (1904), "De meid" (1905), "De opgaande zon" (1908), "Eva Bonheur' (1917), "De wijze kater" (1919) en "Droomkoninkje" (1924).
meer informatie Herman Heijermans (dbnl)
tekening Herman Heijermans door J.H. Toorop (1914).